Maliny to powszechnie występujące owoce, które są smacznie i chętnie jedzone w formie deserów. W składzie malin można znaleźć szereg substancji pozytywnie wpływających na organizm człowieka, dlatego warto je włączyć do swojego codziennego jadłospisu. Warto dowiedzieć się nieco więcej na temat maliny kcal, a także wartości odżywczych tych pysznych owoców.

Podstawowe informacje

Malina jest roślinną wieloletnią, która występuje na obszarze prawie całej Europy. Maliny kcal nie są duże, dlatego są tak chętnie spożywane przez osoby w różnym wieku. Maliny występują w różnych odmianach, co sprawia, że różnią się między sobą kształtem, barwą, ale także przeznaczeniem przetwórczym. Maliny kcal występują w niewielkiej ilości, dlatego owoce te idealnie sprawdzają się zarówno w formie deserów, jak i samodzielnych przekąsek. Będą doskonałym składnikiem diety każdego człowieka.

Wartości odżywcze

Wiele osób zastanawia się, ile kalorii ma malina, a także jakie są właściwości odżywcze tego owocu. Malina kcal to niezbyt duża wartość. 43 kalorie to odpowiedź na pytanie: ile kcal mają maliny? Szacuje się, że w stu gramach malin znajduje się jedynie około czterdziestu kalorii, co nie jest bardzo dużą liczbą. Dlatego uważa się maliny za owoce niskokaloryczne. W stu gramach malin znajduje się dwanaście gramów węglowodanów, a także około siedmiu gramów błonnika. Maliny kalorie są niskie, dlatego owoce te polecane są także podczas stosowania diet odchudzających. Maliny mrożone kcal kształtują się podobnie jak w przypadku owoców świeżych.

Zawartość witamin

Maliny wartości odżywcze są niezwykle korzystne, ponieważ w tych owocach można znaleźć liczne witaminy oraz składniki mineralne. Przede wszystkim w witaminach można znaleźć sporą zawartość witaminy C, która w pozytywny sposób wpływa na funkcjonowanie organizmu człowieka. W średniej porcji malin znajduje się także niewielka ilość witaminy A, ryboflawiny oraz witaminy B6. Maliny właściwości obejmują także zawartość takich substancji odżywczych jak wapń i cynk, które mają duże znaczenie w kształtowaniu odporności człowieka.

Korzystne substancje

Oprócz witamin w malinach można znaleźć również inne substancje prozdrowotne, które mają pozytywny wpływ na organizm człowieka. Maliny są dobrym źródłem fitamin, które określane są jako fenolowe antyoksydanty i wspomagają funkcjonowanie organizmu. W malinach znajdują się również liczne kwasy organiczne, takie jak na przykład kwas cytrynowy oraz kwas jabłkowy. Istotnym składnikiem tych owoców jest także błonnik, który pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Maliny witaminy doskonale uzupełniają niedobory składników odżywczych.

Właściwości prozdrowotne

Maliny to owoce, które charakteryzują się bardzo szerokimi właściwościami prozdrowotnymi. Maliny kcal są niewielkie, co pozytywnie wpływa na stan organizmu człowieka. Dodatkowo owoce te mają działanie przeciwzapalne, dlatego wspomagają prowadzenie terapii różnych chorób przewlekłych. Regularne spożywanie malin może być także działaniem profilaktycznym, dzięki któremu zmniejszone zostanie ryzyko wystąpienia różnych schorzeń. W składzie malin można również znaleźć korzystnie działające przeciwutleniacze, które usuwają wolne rodniki oraz opóźniają procesy starzenia i w pozytywny sposób wpływają na regenerację.

Układ krążenia

Wśród korzystnych aspektów regularnego spożywania malin można wskazać pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Substancje zawarte w malinach mają korzystny wpływ na nabłonek naczyń krwionośnych, co może wspomagać jego funkcje. Pozytywny wpływ na układ krążenia maliny mają również dzięki obecności polifenoli. Dlatego osoby, które mają zwiększone ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, powinny zwiększyć ilość tych owoców w swojej diecie.

Kontrola cukru

Maliny w pozytywny sposób wpływają na kontrolę cukru we krwi, dlatego owoce te uznaje się za przyjazne dla diabetyków. W składzie malin nie ma dużej ilości węglowodanów, jednak znajduje się w nich sporo błonnika. Maliny indeks glikemiczny jest niski, a po spożyciu tych owoców nie występują nagłe skoki cukru we krwi. Taki stan rzeczy wynika właśnie z zawartości błonnika w malinach. Dodatkowo spożywanie malin może poprawiać wrażliwość tkanek na insulinę, dlatego owoce te doskonale sprawdzą się również wśród osób zmagających się z insulinoopornością.

Właściwości przeciwnowotworowe

Kolejną korzystną właściwością malin jest ich działanie przeciwnowotworowe. Wysoki poziom antyoksydantów w malinach sprawia, że zmniejszają one ryzyko powstawania niektórych rodzajów nowotworów. Właściwości przeciwnowotworowe malin zostały potwierdzone w licznych badaniach. Warto zwiększyć ich ilość w diecie z uwagi na szereg korzystnych właściwości prozdrowotnych.

Stany zapalne

W malinach znajduje się szereg substancji aktywnych, które mają właściwości przeciwzapalne. Dlatego przetwory z tych owoców tak często są stosowane podczas przechodzenia różnych infekcji, na przykład infekcji górnych dróg oddechowych. Soki oraz syropy z malin łagodzą stany zapalne, które pojawiają się podczas infekcji. Dodatkowo przeciwzapalne właściwości malin są chętnie wykorzystywane podczas wspomagania leczenia stawów. Regularne spożywanie malin może wiązać się ze zmniejszeniem obrzęku, a także zmniejszeniem stopnia degeneracji stawów.

Mikroflora jelitowa

Wśród pozytywnych aspektów regularnego spożywania malin można wskazać korzystny wpływ na mikroflorę jelitową. Regularne spożywanie malin wspiera prawidłową mikroflorę jelitową, a także wpływa na zmniejszenie ilości niekorzystnych bakterii w jelitach na korzyść dobrych bakterii jelitowych. Przerost niekorzystnych bakterii w jelitach może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem występowania różnych chorób przewlekłych, a także nadwagi lub otyłości.

Odchudzanie

Maliny ze względu na swoje korzystne właściwości są również chętnie stosowane w procesie odchudzania. Maliny kcal są dość niskie, dlatego owoce są idealną niskokaloryczną przekąską dla osób na dietach. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na fakt, iż niska liczba kalorii wynika z dość dużej zawartości wody w malinach, która stanowi nawet 85% owoców. Maliny są sycące i smaczne, dlatego pomagają zaspokoić osobom na diecie ochotę na coś słodkiego.

Procesy starzenia się

Korzystne właściwości malin wpływają także na spowolnienie procesów starzenia się organizmu. Jest to możliwe głównie dzięki sporej zawartości antyoksydantów w tych owocach, które neutralizują wolne rodniki. Przeciwutleniacze pomagają również zmniejszać uszkodzenia molekularne oraz mają właściwości regenerujące. Wśród głównych przeciwutleniaczy, które znajdują się w malinach, można wyszczególnić witaminę C. Wpływa ona na poprawę funkcji poznawczych, a także wspomaga odporność.

Podsumowanie

Podsumowując, maliny to bardzo popularne owoce, które powinny znaleźć się w codziennej diecie każdego człowieka. Maliny kcal występują w niewielkiej ilości, dlatego owoce te mogą być z powodzeniem spożywane przez każdego. Można w nich znaleźć liczne witaminy, minerały oraz substancje aktywne, które w pozytywny sposób wpływają na organizm człowieka oraz zmniejszają ryzyko występowania różnych schorzeń.